SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
UPOZORENJA
 
MMF upozorava na jačanje rizika po financijsku stabilnost na dulji rok
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 12.10.2017. - 18:08:26
WASHINGTON - Rizici po globalnu financijsku stabilnost u bliskoj budućnosti smanjeni su dok su oni na dulji rok u porastu, upozorio je u jesenjem izvješću o financijskom sustavu Međunarodni monetarni fond (MMF).

Vrlo niske kamatne stope u bogatim gospodarstvima ulagače su okrenule investicijama koje nose veće prinose, potaknuvši time kod njih veću sklonost preuzimanju rizika.

Jačanje globalnog gospodarskog oporavka pomoglo je smanjiti financijske rizike u bliskoj budućnosti budući da snažniji rast, između ostalog, znači i veće šanse da će zajmoprimci, bilo da je riječ o kompanijama ili građanima, ostvariti potreban dohodak za servisiranje otplate svojih dugova. Ujedno jača i povjerenje na financijskim tržištima.

Iz MMF-a pritom napominju da su ključni faktori koji su poduprli gospodarski oporavak nakon financijske krize - ultraniske kamatne stope i kvantitativno ublažavanje monetarne politike u bogatim zemljama - ujedno pridonijeli rizicima u duljem roku.

Kvantitativno ublažavanje povećalo je pritiske na snižavanje kamatnih stopa koju plaćaju zajmoprimci. Te niže kamatne stope značile su pak slabiji povrat ulagačima koji kupuju imovinu poput obveznica. Stoga su mnogi krenuli u potragu za imovinom s višim prinosima koja je ujedno i rizičnija.

S jedne strane, nemaju drugog izbora. Kvantitativno ublažavanje koje provode pojedine središnje banke uključuje i kupnju financijske imovine koja se obično smatra sigurnim ulaganjem, a uglavnom su to državni dugovi. To znači da manje takvog sigurnog tipa imovine ostaje privatnom sektoru na raspolaganju za kupnju.

Sve to, kažu u MMF-u, pomaže poduprijeti gospodarski oporavak ali "javljaju se i rizici ako ti trendovi odu predaleko".

Problemi se javljaju i pri postupnom opetovanom zaoštravanju monetarne politike, sa čime su krenuli u SAD-u, a može se pretpostaviti da će u konačnici istim putem krenuti i ostale središnje banke razvijenih gospodarstava, ponajprije eurozone, Japana i Velike Britanije.

To uključuje više kamatne stope, što bi pak otežalo otplatu dugova nekim zajmoprimcima, a time povećalo i opasnost velikih gubitaka za zajmodavce.

Iz MMF-a posebno skreću pozornost na rast kredita u Kini. Premda su, kažu u MMF-u, tamošnje vlasti već poduzele "dobrodošle poteze" kako bi otklonile rizike, predstoji im još dosta posla.