SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DEBLOKADA
 
MMF bi mogao deblokirati tranšu pomoći BiH prije kraja 2012.
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 21.11.2012. - 20:31:06
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) mogao bi deblokirati novu tranšu pomoći Bosni i Hercegovini "prije kraja godine" u sklopu plana pomoći od 405,3 milijuna eura odobrenih toj zemlji u rujnu, objavljeno je u srijedu iz sjedišta Fonda u Washingtonu.
Misija MMF-a je dva tjedna boravila u BiH i provjeravala kako vlada poštuje reforme zahtijevane u zamjenu za pomoć, prema priopćenju.

Misija sljedećih dana planira riješiti nekoliko otvorenih pitanja i otvoriti put za isplatu nove tranše pomoći, precizira ta institucija. Za sada je od rujna deblokirano 60,8 milijuna eura. MMF navodi da je u zemlji ostvaren veliki napredak u proračunskim orijentacijama zemlje u 2013. i u reformama obrane financijske stabilnosti.

U srpnju 2009. MMF je odobrio BiH kreditnu liniju od 1,2 milijarde eura za ublaženje učinaka svjetske gospodarske krize na zemlju.

BiH je ukupno povukla 380 milijuna eura iz te linije, prije zaleđivanja sporazuma u listopadu 2010. nakon što zemlja nije pokrenula reforme na koje se obvezala MMF-u. Napredovanje programa kasni zbog otežane koordinacije odluka između dva entiteta i središnjih institucija BiH.