SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
REAKCIJE
 
Ministri energetike G20 izrazili zabrinutost zbog napada na tankere
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 15.06.2019. - 22:52:27
TOKIO  - Ministri energetike iz skupine 20 najvećih svjetskih gospodarstava (G20) izrazili su u subotu zabrinutost zbog napada na tankere u Omanskom zaljevu i rekli da će surađivati kako bi se održala stabilnost na tržištu nafte, rekao je japanski ministar industrije Hiroshige Seko.

Dva tankera, od kojih jedan pripada japanskoj brodarskoj kompaniji, napadnuta su u četvrtak. SAD je za napade optužio Iran, izražavajući zabrinutost radi mogućeg sukoba i rasta cijena nafte.

Seko je novinarima rekao da je najvažnije da među ministrima postoji razumijevanje "da moramo surađivati kako bismo se suočili s incidentima sa stajališta energetske sigurnosti".

"Isto se dogodilo i na našim bilateralnim susretima", kazao je na marginama sastanka G20 ministara energetike i okoliša koji se ovaj vikend održava u japanskoj Karuizawi.

Ministar energetike Saudijske Arabije Kalid al-Falih rekao je Seku na njihovom bilateralnom susretu da najnovije događaje, uključivo i napad 12. svibnja na četiri tankera, uzima vrlo ozbiljno.

Napadi su manje nanijeli materijalnu štetu brodovima, a više poljuljali globalno povjerenje u sigurnost energetske opskrbe, rekao je, dodajući da je Saudijska Arabija odlučna "osigurati stabilnost globalnog naftnog tržišta".

Dan Brouillette, zamjenik američkog ministra energetike, također je osudio napade.

"Čvrsto stojimo uz Japance i sve ostale", rekao je na novinskoj konferenciji.