SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PLANOVI
 
Mercedes planira pet pogona za proizvodnju baterija do 2019.
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 12.10.2017. - 10:14:31
STUTTGART - Daimler grupa namjerava do 2019. godine izgraditi pet postrojenja za proizvodnju električnih baterija za svoje automobile.

Tvornice će biti locirane na tri kontinenta, tri će biti u Njemačkoj, a po jedna u SAD-u i Kini. To će njemačkom proizvođaču s jedne strane omogućiti da brzo i efikasno reagira na zahtjeve tržišta, a s druge da svoje baterije prodaje drugim proizvođačima. 

Da bi se taj plan proveo u djelo bit će potrebna investicija od preko milijardu eura. Međutim, iako širi svoje kapacitete za proizvodnju baterija, litij-jonske ćelije će biti nabavljane od drugih proizvođača, što može značiti da se ova kompanija može suočiti s nekim preprekama. Naime, prva i druga tvornica (koja je trenutno u procesu izgradnje) će biti locirane u gradu Kammentz u Njemačkoj, dok će treća fabrika biti izgrađena u Stuttgartu. 

Daimler grupa je nedavno najavila investiciju od milijardu dolara za izgradnju pogona u Tascaloosi u Alabami, u Sjedinjenim Američkim Državama. Peta tvornica će se nalaziti u Pekingu u Kini.