SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DIGITALNE VALUTE
 
Kupoprodaja nekretnina u Crnoj Gori moguća i u bitcoinu
Autor/izvor: SEEbiz / Vijesti
Datum objave: 11.06.2018. - 09:38:21
PODGORICA - Promet nekretnina, roba i usluga u Crnoj Gori može biti obavljen i u digitalnoj valuti bitcoin, ali vrijednost mora da bude navedena i u zvaničnoj valuti kako bi se mogao obračunati i naplatiti porez na dodatu vrijednost ili porez na promet nekretnina, rečeno je "Vijestima" iz Poreske uprave (PU).

Kompanije AMIA i Stratex grupa prodale su tri svoja apartmana na Zavali i u poslovno- stambenom kompleksu „Dukley residence" nadomak Starog grada za ukupno 420 bitcoina, što su prve velike trgovine nekretnina u digitalnim valutama ne samo u Crnoj Gori već, kako su saopštili, i u Evropi. Kao vrijednost tih nekretnina u ugovorima je naveden iznos od dva i po miliona eura što je poreska osnovica u ovom slučaju.

Stratex grupa je još krajem prošle godine promovisala da prihvata ovaj digitalni novac kao validno sredstvo plaćanja, kojim se mogu kupovati njihove nekretnine, ali i plaćati usluge u Dukley hotelu, Dukley Beach Lounge restoranu i Dukley Marini.

"Oporezivanje prometa roba i usluga vrši se u skladu sa postojećom zakonskom regulativom, pri čemu poreski tretman izvršenog prometa ne zavisi od valute u kojoj je naknada za isti izvršena. To znači da promet roba i usluga koji je plaćen u digitalnoj bitcoin valuti podliježe oporezivanju porezom na dodatu vrijednost ili porezom na promet nepokretnosti na isti način kao i promet izvršen u eurima ili bilo kojoj drugoj valuti, pri čemu i bitcoin odnosno digitalna valuta ima svoju protiv vrijednost u eurima, kao zvaničnoj valuti koja je u primjeni u Crnoj Gori" objašnjeno je iz PU.

Bitcoin je digitalna valuta stvorena 2009. koja nastaje takozvanim "rudarenjem" na internetu. Ideju bitcoina razvila je osoba pod pseudonimom Satoši Nakamoto još 2008, kada je objavio dokument u kojem je pojasnio kako će ova virtuelna valuta funkcionisati. Naziva se i kriptovalutom jer je zaštićena matematičkim šiframa - kriptografijom, što garantuje i anonimnost vlasniku. Nju ne kontroliše nijedna centralna banka, a njena vrijednost se određuje na paralelnim berzama na internetu i podložna je velikim skokovima i padovima.