DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PDV
 
Japan najavio podizanje stope PDV-a
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 15.10.2018. - 12:01:06
TOKIO - Japan je u ponedjeljak najavio podizanje stope PDV-a u idućoj godini kojim želi smanjiti ogromni javni dug unatoč upozorenjima o mogućem negativnom utjecaju tog poteza na gospodarski rast.

Stopa PDV-a bit će podignuta s osam na 10 posto u listopadu iduće godine. Prvobitno je trebala biti podignuta u listopadu 2015. ali je vlada dva puta odgađala taj potez iz straha da će narušiti krhki gospodarski oporavak.

Smatra se da je zbog povećanja stope PDV-a u travnju 2014. gospodarstvo kliznulo u recesiju.

Premijer Shinzo Abe smatra da će ovaj puta mjerama uspjeti spriječiti nagli pad osobne potrošnje.

Vlada će "učiniti sve što može i poduzet će sve moguće mjere kako bi se izbjegao negativan utjecaj na gospodarstvo", kazao je novinarima tajnik vladina kabineta Yoshihide Suga.

Dodao je da bi mogli i odustati od podizanja stope PDV-a u ako zaprijeti recesija bez presedana poput globalne krize zabilježene 2008. godine nakon sloma američke investicijske banke Lehman Brothers.

Mjere će uključivati zadržavanje stope PDV-a na hranu na osam posto, istaknuo je Suga.

Vlada priprema i subvencije kojima bi se neutralizirao utjecaj višeg PDV-a na pojedine kategorije trajne robe, poput kuća i automobila na ekološki prihvatljiv pogon.

Prihodima od povećanog PDV-a financirat će se besplatni vrtići kako bi se ublažio utjecaj na obitelji i kako bi se potaknulo Japanke i Japance da imaju više djece u kontekstu naglog pada broja stanovnika.

"Smatram da podizanje stope PDV-a ovaj puta neće prouzročiti probleme gospodarstvu", ističe Hideo Kumano iz Dai-ichi Life Research Institutea, napominjući ipak da bi ključnu ulogu ipak odigralo priželjkivano povećanje plaća.

Mjere ublažavanja utjecaja više stope PDV-a na potrošnju i očekivani rast plaća u idućoj godini trebali bi biti dovoljni da neutraliziraju udarac koji donosi smanjenje raspoloživog dohotka, kaže Kumano.

Japan ima ogroman javni dug a zbog starenja populacije suočava se s ogromnim troškovima socijalne skrbi i posebno zdravstvenog osiguranja.