SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NERVOZA
 
Jandroković nervozno o Vučiću: Bismo li trebali istupiti iz UN-a jer je tamo Srbija?
Autor/izvor: SEEbiz / HRT
Datum objave: 07.11.2019. - 09:57:20
ZAGREB - Sljedeći tjedan Sabor bi trebao glasati o proračunu za 2020. o kojem danas raspravljaju zastupnici. Proračun su u Sabor pristigli braniti premijer Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić, a očekuje se da će u fokusu rasprava osim brojki biti i štrajk učitelja.

Odmah na početku sjednice Mostov Miro Bulj zatražio je stanku. 'Pet posto BDP-a, odnosno 18 milijardi dolazi od iseljenih ljudi. Da nije toga bili bi u recesiji. Iselili ste Hrvate da bi kratkoročno se ovdje pohvalili. Napravili ste egzodus hrvatskog naroda', poručio je Bulj.

Kazao je da je predložio da zastupnici odluče o Predsjedništvu i Skupštini EPP-a u Saboru, no da to još nije uvedeno u dnevni red.

- Nije istina da Predsjedništvo Sabora nije bilo upoznato sa sadržajem prijedloga. Kada spominjete dolazak Vučića, bismo li mi trebali istupiti iz UN-a jer je tamo Srbija, da li bismo trebali otkazati ovako veliki skup. Što bi Vučić dao da ima kongres EPP-a u Beogradu. Nemojte obmanjivati javnost, vi i dio medija', povikao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković na Bulja.

Proračunom za 2020. ukupni prihodi planiraju se u iznosu od 145,1 milijardu kuna, a ukupni rashodi u iznosu od 147,3 milijarde kuna.

Ukupni prihodi proračuna za iduću godinu od 145,1 milijardu kuna su porast za 6,7 posto u odnosu na originalni plan proračuna za ovu godinu, a u odnosu na rebalans za 5,4 posto.

Ukupni, pak, rashodi od 147,3 milijarde kuna su veći za pet posto odnosno za sedam milijardi kuna u odnosu na ovu godinu.

S obzirom na kretanja ukupnih prihoda i rashoda za iduću godinu, planiran je manjak proračuna od 2,15 milijardi kuna, ili 0,5 posto BDP-a. No, s obzirom na kretanja kod izvanproračunskih korisnika i lokalnu državu te konsolidaciju i potrebne prilagodbe, za iduću se godinu planira suficit konsolidirane opće države od 0,2 posto BDP-a odnosno od 629 milijuna kuna.

Prijedlog proračuna rađen je na projekciji rasta BDP-a u idućoj godini za 2,5 posto.

S obzirom na očekivani gospodarski rast te uzimajući u obzir učinke četvrtog kruga porezne reforme, u idućoj se godini planira rast poreznih prihoda za 7,1 posto u odnosu na originalni plan proračuna za ovu godinu odnosno za 3,1 posto u odnosu na novi plan iz rebalansa.