SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NIŠTA NOVA
 
Izvješće sa sastanka FOMC-a: Nema jednoznačnog stava o trendu inflacije
Autor/izvor: RBA analize
Datum objave: 12.10.2017. - 09:55:38
ZAGREB - Izvješće sa sastanka FOMC-a (tijela Fed-a koje odlučuje o kretanjima monetarne politike u SAD-u) koji je održan u rujnu otkrilo je malo toga vezano uz početak smanjivanja bilance Feda, a glavna je tema bila inflacija.

naime, kao i na posljednjim sastancima članovi FOMC-a uvelike su bili fokusirani na pitanje niske inflacije u SAD-u, odnosno da li je niska inflacija prolaznog ili trajnog karaktera. Čini se da podaci koje su članovi FOMC-a analizirali na sastanku ne daju jednoznačan odgovor na to pitanje i da su mišljenja članova o budućem razvoju inflacije podijeljena. Većina članova FOMC-a podržava ideju da će snažno tržište rada SAD-a rezultirati pritiscima na porast plaća, koji će posljedično dovesti i do porasta cijena roba i usluga jer poduzećima rastu troškovi rada.

Djelovanje uragana unijet će distorzije u nadolazeće objave ekonomskih podataka, što će dodatno otežati Fed-ovu procjenu buduće putanje inflacije u SAD-u. A to će pak utjecati na njihove odluke vezane uz budući tijek monetarne politike.

Prva takva odluka dolazi u prosincu kada će FOMC glasati o novom podizanju referentnih kamatnih stopa. Tržište vjerojatnost podizanja kamatnih stopa procjenjuje na 75-80%.