SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POTEZI
 
Izrael najavio da namjerava zatvoriti ured Al Jazeere
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 06.08.2017. - 17:30:33
JERUZALEM - Izrael je u nedjelju najavio da namjerava zatvoriti ured katarskog informativnog televizijskog kanala Al Jazeera kojeg vlasti optužuju za poticanje nasilja, objavilo je izraelsko ministarstvo za komunikacije.

Izrael godinama optužuje Al Jazeeru za pristranost u praćenju izraelsko-palestinskog sukoba. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je krajem srpnja najavio da želi izbaciti taj kanal, optužen za poticanje napetosti oko svetih mjesta u Jeruzalemu.

Izraelsko ministarstvo za komunikacije će tražiti poništenje akreditacija novinarima i prekid veza putem kablova i satelita tog kanala, precizira se u priopćenju.

Ministar unutrašnje sigurnosti će pokrenuti proceduru zatvaranje ureda tog kanala. Izraelske vlasti će pokušati ograničiti kapacitete prijenosa kanala putem otvorenih satelitskih veza, koje omogućavaju većini tv-gledatelja izraelske arapske zajednice pristup Al Jazeeri, dodaje ministarstvo komunikacija.

Izraelski Arapi, potomci Palestinaca koji su ostali u zemlji nakon osnivana Izraela 1948. predstavljaju 17,5 posto stanovništva Izraela, većinski židovskog. Oni imaju izraelsko državljanstvo i odavno se žale na diskriminaciju. "U posljednje vrijeme gotovo sve zemlje regije, posebice Saudijska Arabija, Egipat i Jordan su zaključili da Al Jazeera potiče na terorizam i vjerski ekstremizam", dodaje ministar.

Ministar komunikacija Ayoub Kara, blizak izraelskom premijeru, optužio je Al Jazeeru da je postala glavni instrument organizacije Islamska država, Hamasa , Hezbollaha i Irana.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat su prekinuli veze s Katarom 5. lipnja jer ga optužuju za podržavanje terorizma i posebice zbog približavanja njihovom velikom regionalnom protivniku Iranu. U tim zemljama je zbog islamističke orijentacije blokiran pristup kanalu Al Jazeera, kojeg je prije 20 godina osnovala vlada Katara.

Oni su također tražili gašenje tog informativnog kanala, a taj zahtjev je Visoko povjereništvo UN-a za ljudska prava ocijenilo neprihvatljivim jer kompromitira slobodu informiranja.

Al Jazeera ima oko 80 ureda u svijetu i emitira na nekoliko jezika.