SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
UPOZORENJA
 
Hrvatska među zemljama u opasnosti od valutne krize
Autor/izvor: SEEbiz / Lider / Financial Times
Datum objave: 10.09.2018. - 12:17:52
LONDON - Valutna kriza u idućih 12 mjeseci mogla bi se pojaviti u 22 tržišne ekonomije u nastajanju, a među njima je i Hrvatska, koja doduše nije među najrizičnijima, navedeno je u izvještaju koji je objavila japanska financijska kompanija Nomura.

Iako nije među sedam zemalja koje bi se prve mogle naći na udaru valutne krize – Šri Lanka, Južna Afrika, Argentina, Pakistan, Egipat, Turska i Ukrajina – Hrvatska se sa svojim kunskim tečajem nalazi u jednakoj skupini ugroženosti kao i Izrael i Tajvan.

Damocles indeks koristi se kao mjerilo rizika od izbijanja valutne krize u idućih 12 mjeseci. Iz Nomure pojašnjavaju kako taj indeks, koji funkcionira kao sustav ranog upozorenja, nastaje temeljem makroekonomskih i financijskih varijabli i rangira zemlje prema ukupnom zbroju bodova koji se kreću od 0 do 200. Ako bodovi neke zemlje premašuju 100, to ukazuju na ranjivost u predstojećih 12 mjeseci, dok više od 150 bodova signalizira da kriza može nastupiti u bilo kojem trenutku, piše Financial Times.

Sa 175 bodova, Šri Lanka je prema tom indeksu trenutno u najvećoj opasnosti, a slijede je Južna Afrika (143) i Argentina (140). Prema tim podacima, Hrvatska je u srpnju imala skor od 19, kao i Izrael te Tajvan. Od ostalih zemalja Europe na popisu rizičnih su se našle Rumunjska (61), Češka (24) te Mađarska i Poljska (17).

Indeks je pokazao i kako osam zemalja uopće nije ugroženo valutnom krizom, a one su Brazil, Bugarska, Indonezija, Kazahstan, Peru, Filipini, Rusija i Tajland.