SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
MEMORANDUM
 
HEP i EP RS-a potpisali memorandum o HE Dubrovnik 2; cijena projekta nepoznata
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 03.10.2012. - 18:27:00
Zadnja izmjena: 03.10.2012. - 23:38:00
TREBINJE - Predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Zlatko Koračević i generalna direktorica Elektroprivrede Republike Srpske (EP RS) Branislava Milekić potpisali su u srijedu u Trebinju memorandum o razumijevanju kojim je definirana buduća suradnja u zajedničkoj izgradnji hidroelektrane Dubrovnik 2.
Prema ranijim procjenama, vrijednost tog projekta je oko 170 milijuna eura, a u njenom bi financiranju dvije strane sudjelovale u jednakim omjerima.

No, Koračević i Milekić danas nisu mogli precizno kazati koliko bi gradnja hidroelektrane Dubrovnik 2 stajala, napominjući kako to ovisi o tome što će pokazati projektna dokumentacija.

Koračević je, odgovarajući na na novinarska pitanja o mogućem štetnom uticaju ovog projekta, kao i čitavog projekta Gornji horizonti, na vode iz sliva rijeke Neretve, rekao kako su preliminarna istraživanja pokazala da izgradnja hidroelektrane Dubrovnik 2 ne bi utjecala na okoliš u dolini rijeke Neretve.

"Ako bi pak studija o ekološkom utjecaju pokazala da projekt u značajnoj mjeri narušava sve ono što je u ovom trenutku otvoreno pitanje što zbog samopromocije, što zbog opravdane zabrinutosti pojedinaca, onda je normalno da mi dalje nećemo ići", rekao je Koračević.

Po njegovim riječima, izgradnja ovoga sustava, koji je planiran prije 47 godina, osigurat će i vodoopskrbu dijela Crne Gore.

Milekić je kazala kako projekt omogućava racionalnije i učinkovitije upravljanje vodama iz sliva Trebišnjice što bi trebalo dovesti i do manjeg plavljenja Popovog polja.

Prema najavama, hidroelektrana Dubrovnik 2 bi se gradila na području Hrvatske, imala bi instaliranu snagu 300 megavata, a godišnja bi proizvodnja bila oko 300 gigavatsati (GWh) električne energije.

Udruge za zaštitu okoliša i dio stručne javnosti u više su javnih istupa proteklih mjeseci upozorili da će hidroelektrana Dubrovnik 2, kao dio megaprojekta hidrosistemi na Trebišnjici, koji je u zadnje vrijeme poznatiji kao Gornji horizonti, oduzeti velike količine vode slivovima Bune, Bunice i Bregave, što bi se osobito negativno moglo odraziti na donju Neretvu.