DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SUSRETI
 
Grabar-Kitarović uz Penavu: Nisu ispunjeni preduvjeti za širenje posebnih prava manjina u Vukovaru
Autor/izvor: SEEbiz / Večernji list
Datum objave: 18.07.2019. - 19:43:00
Zadnja izmjena: 18.07.2019. - 19:43:50
ZAGREB - Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović susrela se s gradonačelnikom grada Vukovara Ivanom Penavom kako bi komentirala Odluke Ustavnog suda.

Predsjednici je jasno da je u Vukovaru politička situacija osjetljiva te je izuzetno bitno pružiti podršku gradonačelniku Penavi i Vukovarcima koji kako kaže 'više od četvrt stoljeća trpe nepravdu nastalu neobjašnjivo sporim i neefikasnim djelovanjem institucija. To rezultira osjećajem nepravde, posebice među Vukovarkama, Vukovarcima i hrvatskim braniteljima koji su bili na braniku domovine i podnijeli najveću žrtvu u Domovinskom ratu, ali i među pripadnicima srpske zajednice koje se nepravedno stigmatizira'.

Iako predsjednica ne može komentirati odluku Ustavnog suda, naglašava važnost članka 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina te napominje da se obje strane, što hrvatski narod što manjinski Srbi moraju razvijati odnose temeljene na razumijevanju, solidarnosti, snošljivosti i dijalogu.

- Ne želim razdvajanja ili sukobe među Hrvatima i Srbima, nego pozivam na strpljenje i obzir koji podrazumijeva prihvaćanje činjenice da Vukovar liječi svoje rane. Držim da je obveza državnih institucija što prije uložiti dodatni napor i pronaći najbolja rješenja koja neće izazivati napetosti i nepovjerenje među ljudima, nego upravo suprotno - kazala je Grabar-Kitarović koja drži da u ovakvim uvjetima kada se zapostavljaju temeljna ljudska prava, nisu učinjeni potrebni preduvjeti za širenje posebnih prava koji moraju postati demokratski standard u Republici Hrvatskoj.

Također naglašava da se mjerodavna tijela ne mogu odgađati u nedogled ratne zločine.

- Republika Hrvatska mora posebno brinuti o Vukovaru, a dužnost je i obveza državnog vrha da zahtijeva rješavanje nepravde koju osjećaju stanovnici Vukovara. Neshvatljivo je da do danas nitko nije odgovarao za masakr u Borovu Selu, da nitko nije riješio pitanje 30 tisuća logoraša, nestalih… Kako ćemo to opravdati s ustavnog ali i moralnog aspekta? - zaključuje predsjednica.