SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROJEKTI
 
Google pokrenuo projekt Google Music
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 17.11.2011. - 10:33:04
NEW YORK - Google je i službeno u muzičkom poslu, jer su objavili pokretanje Google Musica, projekta za prodaju muzike, posebno ugrađenog u Android Market. Broj pjesama koje su besplatne za Android uređaje je 20.000 i mogu biti puštene i na računalima.
Za sada su besplatne pjesme dostupne na music.google.com. U narednih nekoliko dana bit će dostupna i aplikacija za Android smartphone i tablete. Ovu aplikaciju će moći koristiti svi Androidi koji nisu stariji Androida 2.2.

Iz Googlea nisu javili da li je Google Music Manager dostupan za Windows, Mac ili Linux kompjutere. Google Music Beta je projekt koji nije prošao najuspješnije i bio je kritiziran zbog svoje sporosti, te je Google obećao uspjeh ovaj put.

Google je također pokreno Google Music prodavaonicu, sličnu iTunesu, koja će raditi po principu preporuka. Prva vrsta preporuka će biti od "muzičkih štrebera" koji će vam uvijek donositi nešto novo sa muzičke scene, a druga vrsta jeste preporuka na osnovu vaše već postojeće muzičke sekcije.

Korisnici T-Mobilea moći će plaćati pjesme putem telefonskih računa. Google Music korisnici moći će dijeliti pjesme s prijateljima na Google plus i Twitteru, gdje će svaki korisnik dobiti priliku da podijeli jednu muzičku listu besplatno.

Google je inače ušao na trižište koje već ima jaku konkurenciju. Tu su iTunes, iTunes Match, Amazon MP3 zatim Spotify i Rdio. Međutim iz Googlea su najavljena partnerstva sa Sonyjem i Universalom.