DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OPTUŽBE
 
Fond za humanitarno pravo: Diković umešan u ratne zločine
Autor/izvor: SEEbiz / B92
Datum objave: 29.01.2015. - 15:49:59
BEOGRAD - Fond za humanitarno pravo saopštio je da poseduje dokumente koji ukazuju na to da je načelnik Generalštaba Ljubiša Diković direktno odgovoran za ratne zločine.
Kako je saopšteno na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen dosije Rudnica, Diković je odgovoran za zločine u selima Rezala i Staro Čikatovo kao i za skrivanje tela u masovnoj grobnici u Raškoj.

Dosije, između ostalog, pruža uvid u podatke i dokaze o četiri zločina pripadnika VJ i MUP-a počinjena u aprilu i maju 1999. godine na Kosovu, u kojima su ubijeni civili - kosovski Albanci čija su tela ekshumirana iz masovne grobnice u Rudnici 2014. godine, kao i u postupak „asanacije bojišta" u okviru kojeg su tela žrtava odneta sa mesta zločina, a potom skrivana 15 godina.

U Fondu navode da je dokument nastao na osnovu autentičnih vojnih i policijskih dokumenata, izjava preživelih zločina, članova porodica žrtava, forenzičkih izveštaja, svedočenja oficira VJ i zvaničnika MUP-a pred Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju i druge relevantne građe.

Izvršna direktorka Fond za humanitarno pravo Sandra Orlović pozvala je Tužilaštvo za ratne zločine da što pre pokrene istragu o ratnim zločinima na Kosovu koji se dovode u vezu masovnom grobnicom kod Raške u kojoj su pronađena tela 52 ubijena civila.

Sandra Orlović je dodala da je veoma važno da se otkrije ko su ljudi koji su ubijeni, ko je za te zločine odgovoran, ko je i na koji način prevozio i sakrivao tela u masovne grobnice u Srbiji i taj čin okarakterisala kao "produženi zločin prema žrtvama i njihovim porodicama".

Kako je navela, Fond je došao do podataka koji jasno ukazuju da su u zločine počinjene na Kosovu u selima Rezala, Staro Čikatovo, Donja Zabela i Gladno Selo umešani pripadnici 37. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije na čijem je čelu bio sadašnji načelnik generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković.

Ona je navela da i svedočenja preživelih i pisani i javno dostupni dokumenati ukazuju na to da su delovi 37. brigade bili prisutni u četiri sela tokom izvršenja zločina u aprilu i maju 1999. godine.

Sandra Orlović je navela da se iz dokumenata vidi i da su u prevozu i sakrivanju tela nakon zločina učestvovale zvanične institucije i vojni i policijski organi Srbije.

Predstavnica Fonda Milica Kostić kazala je da su se zločini u ta četiri sela na Kosovu odvijali po ustaljenom "principu Vojske Jugoslavije", odnosno da je vojska ulazila u sela rano ujutru, žene i decu proterivala u Albaniju, a muškarce ubijala.

Predstavnica Tužilaštva za ratne zločine Jasna Janković kazala je da tužilaštvo radi na identifikaciji tela pronađenih u masovnoj grobnici i da je to početak predistražnog postupka. Ona je dodala da je cilj tužilaštva da se otkriju odgovorni za ove zločine.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije je u maju 2010. godine otkrilo "potencijalnu masovnu grobnicu" na lokaciji Rudnica kod Raške u kojoj se, prema izjavama svedoka, nalazi 250 tela kosovskih Albanaca ubijenih između 1998. do 1999. godine.

Iskopavanja na lokaciji Rudnica počela su 23. aprila 2014. godine, na osnovu naredbe Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Do oktobra prošle godine Euleksu su predati posmrtni ostaci ukupno 52 osobe čime je, kako je tada saopštila Komisija Vlade Srbije za nestale, okončan proces predaje svih pronadjenih, ekshumiranih i identifikovanih posmrtnih ostakaka sa lokacije Rudnica čiji je identitet utvrdjen metodom analize DNK.