SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
REJTING
 
Fitch povećao makedonski kreditni rejting
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 15.06.2019. - 22:19:51
SKOPLJE – Ministar finansija Severne Makedonije Dragan Tevdovski izjavio je da je agencija Fitch podigla kreditni rejting toj zemlji sa BB na BB%2B, nakon 13 godina, prenosi danas portal Plusinfo.

U izveštaju agencije Fitch navodi se da poboljšani standardi vladanja podržavaju sprovođenje reforma i povećavaju poverenje da se zemlja neće vratiti na nivo političke paralize kao u periodu između 2014. i 2017. godine.

Tevdovski je rekao da će takav rejting za Severnu Makedoniju uticati pozitivno na sve investitore koje razmišljaju da investiraju u regionu.

„Poboljšani kreditni rejting pozitivno će uticati na odluke investitora o njihovim novim investicijama, što će dodatno uticati na povećanje ekonomskog rasta, povećanje izvoza, povećanje zaposlenosti i povećanje plata", rekao je Tevdovski.

Agencija Fitch u svom izveštaju ističe da rejting BB%2B predstavlja koherentniju makroekonomsku i finansijsku politiku, osnovu za dugoročni fiksni devizni kurs, kao i bolje indikatore o vladavini i razvoju ljudskih resursa.