DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
MANIPULACIJA
 
FHP: Biografija Dikovića izmenjena da bi se prikrila povezanost sa ratnim zločinima
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 19.04.2016. - 22:20:10

BEOGRAD - Fond za humanitarno pravo (FHP) ocenio je danas da je na sajtu Vojske Srbije (VS) biografija načelnika Generalštaba VS Ljubiše Dikovića izmenjena, kako bi se prikrilo njegovo učešće u ratnim zločinima u Bosni i Hercegovini.

FHP je naveo da su podaci promenjeni 1. marta 2012. godine, mesec dana nakon što je Fond objavio Dosije "Ljubiša Diković", u kome se između ostalog, govori o tome da je Diković bio na čelu jedinice koja je odbegle Bošnjake vraćala vojsci bosanskih Srba nakon čega su ubijani.

"Iz Dikovićeve biografije izostavljeno je u kojem periodu je bio komandant 16. graničnog bataljona Vojske Jugoslavije, a to je eklatantan pokazatelj namere da se prikrije njegova komandna uloga nad jedinicom čiji su pripadnici hapsili odbegle Bošnjake i vraćali ih tamo gde će biti ubijeni", navodi se u saopštenju FHP.

General Diković je ranije tužio FHP i osnivača tog Fonda Natašu Kandić za duševnu bol zbog, kako je u tužbi naveo, neistina koje su o njemu iznete u Dosijeu, a Prvi osnovni sud u Beogradu je 3. marta presudio u njegovu korist.

Diković je tokom sudjenja tvrdio da je "28. jula 1994. godine naredbom načelnika Personalne uprave Generalštaba VJ razrešen dužnosti komandanta 16. graničnog bataljona VJ", navodi se u saopštenju.

Fond je naveo i da je Ministarstvo odbrane odbilo da po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja dostavi podatak o tome ko je bio komandant 16. graničnog bataljona VJ 1994. i 1995. godine.

"U obrazloženju je navedeno da se 'podaci o rasporedu', u koje spadaju imena oficira i informacije 'o dužnosti po formaciji', čuvaju kao 'tajni podaci označeni stepenom tajnosti Poverljiv', što FHP takodje tumači kao prikrivanje Dikovićeve komandne uloge u 16. graničnom bataljonu VJ", navodi se u saopštenju.