SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Euro iznad 1,21 dolara prvi put u tri godine
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 12.01.2018. - 15:04:47
LONDON - Euro je u petak na međunarodnim tržištima premašio 1,21 dolara po prvi put u tri godine, nakon što je zapisnik s posljednje sjednice Europske središnje banke (ECB) signalizirao spremnost skorog početka smanjivanja izdašnih monetarnih poticaja.

Euro je u takvom ozračju prema dolaru poskočio 0,8 posto, na 1,2134 dolara, što je njegova najviša cijena od 31. prosinca 2014. godine. Na putu je, tako, dobitka većeg od 1,5 posto od četvrtka, a što je najsnažniji dvodnevni uspon eura prema dolaru od prošlogodišnjeg kolovoza.

U takvim je okolnostima dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema ostalih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros skliznuo 0,6 posto, na 91,329 bodova, najniže razine u četiri mjeseca.

Američka je valuta prema japanskoj pritom skliznula na najniže razine u šest tjedana od 111 jena. Od početka je tjedna na znatnijem gubitku, od 1,7 posto, uslijed jačanja japanske valute pod utjecajem ovotjednih špekulacija da bi i japanska središnja banka Bank of Japan (BOJ) mogla početi smanjivati izdašne programe poticajnih mjera.

Vjetar u leđa euru pružila je jučerašnja objava zapisnika s posljednje sjednice ECB-a, koju su ulagači protumačili kao signal mogućeg privođenja kraju programa kupnje obveznica u ovoj godini, ako se nastavi snažan rast gospodarstva eurozone. To su protumačili i kao mogući početak preusmjeravanja ka podizanju kamatnih stopa.

"Svi znamo da postupno smanjenje ECB-ovih poticaja slijedi, no sada se radi o vremenskom okviru, a jučer je zapisnik s posljednje sjednice sugerirao da je među dužnosnicima sve veća podijeljenost po pitanju predugog čekanja. Što prije tržišta shvate da slijedi kraj poticajnim mjerama, počet će se pitati što je sljedeći korak u ECB-u, a to je podizanje kamatnih stopa. To sada još nije uračunato u cijenu", kazao je valutni analitičar banke ING Petr Krpata.

Od važnih vijesti za tržišta izdvaja se i najnovija vijest iz Njemačke da su konzervativci kancelarke Angele Merkel (CDU/CSU) i socijaldemokrati (SPD) postigli u petak, nakon maratonskih razgovora, dogovor o početku formalnih koalicijskih pregovora, čime su povećani izgledi za sastavljanje nove njemačke vlade i izlazak iz političke blokade.