SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Euro blago oslabio prema dolaru, jačaju strahovi od usporavanja eurozone
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 19.02.2019. - 16:42:34
LONDON - Tečaj eura u utorak je blago oslabio prema dolaru na međunarodnim tržištima jer su investitori preusmjerili fokus s američko-kineskih trgovinskih pregovora na usporavanje gospodarstva eurozone.

Tečaj eura u takvom je ozračju skliznuo jutros 0,1 posto prema dolaru, na 1,1309 dolara. Drži se tako iznad novih najnižih razina u tri mjeseca od 1,1234 dolara, na koje je u jednom trenutku skliznuo u prekonoćnom trgovanju.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, jutros je pak bio u plusu 0,14 posto, na 96,91 bodu.

Podršku euru u ponedjeljak su davala očekivanja da će popustiti napetosti u američko-kineskim trgovinskim odnosima. No, prinosi na državne obveznice zemalja članica eurozone, posebice na njemačke državne obveznice, pali su zbog neizvjesnih izgleda za gospodarstvo eurozone, što je jutros pritisnulo euro.

Tržišta očekuju da će Europska središnja banka (ECB) na idućoj sjednici, zakazanoj za 7. ožujka, objaviti snižene prognoze o rastu i inflaciji budući da eurozonu pritišće najveće usporavanje aktivnosti u pola desetljeća.

Trgovci očekuju da će euro slabiti u idućim mjesecima jer se očekuje da će ECB zadržati labavu monetarnu politiku zbog slabog rasta, prigušene inflacije i političkih neizvjesnosti.

Jen je oslabio jutros prema dolaru na 110,715 jena za dolar, nakon što je guverner japanske središnje banke Bank of Japan (BOJ) povećao mogućnost daljnjeg labavljenja monetarne politike. Guverner BOJ-a Haruhiko Kuroda u tamošnjem je parlamentu izjavio da je središnja banka spremna povećati poticaje bude li jačanje jena štetilo gospodarstvu i priječilo dosezanje zacrtane inflacije od dva posto.

Australski dolar, koji inače služi kao dobar pokazatelj globalnog raspoloženja prema riziku, jutros je kliznuo 0,2 prema američkom nakon što je australska središnja banka objavila zapisnik sa sjednice u veljači.

Zapisnik s te prve ovogodišnje sjednice pokazao je da središnja banka uočava "značajne neizvjesnosti" u gospodarstvu budući da je nekoć snažan uzlet tamošnjeg nekretninskog sektora sada oštro posustao, što je glavni razlog zbog kojeg bi se smanjenje kamatmih stopa moglo ponovno naći na dnevnom redu.