SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DOGOVOR
 
EU postigla klimatski sporazum - bez Poljske
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 13.12.2019. - 10:52:40
BRUXELLES - Evropska unija izostavila je Poljsku iz sporazuma o klimatskoj neutralnosti za 2050. godinu posle višečasovne diskusije na samitu u Briselu, tokom koje su tri članice tražile više novca za ekonomsku tranziciju i podršku nuklearnoj energiji.

Češka i Mađarska na kraju su odustale od protivljenja sporazumu pošto su dobile garancije da će nuklearna energija biti prihvaćena kao način da države EU umanje emisije štetnih gasova.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predložila je investicioni plan vredan 100 milijardi evra da bi se do sredine veka postigle nulte emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte.

Ona je rekla da je sporazum koji je protekle noći sklopilo 27 lidera Unije dovoljan da Komisija počne da sastavlja konkretne zakonske predloge za evropski blok za sledeću godinu na osnovu ciljeva određenih za 2050. godinu.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki, čija se zemlja snažno oslanja na ugalj u obezbeđivanju 80 odsto svojih energetskih potreba, rekao je da su pregovori bili "veoma teški".

"Poljska će ostvariti klimatsku neutralnost sopstvenim tempom", rekao je Moravjecki novinarima posle maratonskih razgovora.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je zadovoljna ishodom i da "nema podele Evrope na odvojene delove, nego je jednoj članici potrebno više vremena za implementaciju".