DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROBLEMI
 
Energetski kolaps u Caracasu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 07.02.2018. - 08:56:46
CARACAS - Glavni grad Venezuele u utorak je pogođen prekidom oskrbe električnom energijom, zbog čega su dijelovi Caracasa u vrijeme najveće prometne gužve paralizirani zbog zatvaranja najmanje deset stanica podzemne željeznice.

Nestanak struje izazvao je i isključenje prometne signalizacije, a u kvaru su i telefonske linije, tvrde svjedoci. Kritičari venezuelanske socijalističke vlade to su protumačili kao još jedan znak potpunog gospodarskog kolapsa, uslijed hiperinflacije u zemlji pogođenoj nestašicom hrane i lijekova, dok je proizvodnja nafte te članice OPEC-a pala na najnižu višegodišnju razinu.

"Koliko toga još moramo izdržati? Ova je zemlja strašno nazadovala", smatra trgovačka pomoćnica Alejandra Arcia, pokušavajući smisliti kako se sa svoje dvoje djece vratiti kući.

Infrastrukturni problem nisu rijetkost u Venezueli, no posljednjem djelomičnom isključenju struje prethodio je veliki petosatni prekid opskrbe u Caracasu i drugim gradovima prije samo mjesec dana, koji su vlasti pripisale kolapsu na jednom od dalekovoda.

Državna energetska tvrtka CORPOELEC objavila je da radi na rješavanju problema.