SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TJEDNI FOREX
 
Dolar ojačao nakon dobrih pokazatelja iz američke ekonomije
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 19.01.2020. - 09:53:23
NEW YORK - Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prema košarici valuta ojačao i prošloga tjedna, drugog zaredom, što se zahvaljuje dobrim pokazateljima iz američkog gospodarstva i potpisivanju prve faze trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine.
Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na vlada ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošloga tjedna 0,3 posto, na 97,60 bodova.
Pritom je tečaj eura prema dolaru skliznuo 0,3 posto, na 1,1090 dolara.

U odnosu na japansku valutu, tečaj dolara porastao je, pak, 0,6 posto, na 110,15 jena.

Jačanje dolara ponajviše se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo podacima iz američkog gospodarstva.
Među ostalim, prošloga je tjedna objavljeno da je promet u trgovini na malo u SAD-u u prosincu prošle godine porastao 0,3 posto.

Taj je podatak pokazao da je američko gospodarstvo krajem prošle godine nastavilo rasti umjerenim tempom, što je ublažilo zabrinutosti ulagača u vezi potrošnje, s obzirom da je nedavno nekoliko trgovačkih lanaca izvijestilo o slabijoj nego što se očekivalo blagdanskoj potrošnji.

„Potrošački sektor mora biti snažan, a to pokazuje podatak o maloprodaji. Taj je podatak bio prilično dobar nakon usporavanja u nekoliko prijašnjih mjeseci", kaže Tom Martin portfelj menadžer u fondu Globalt.

U prosincu prošle godine porasla je i građevinska, kao i aktivnost u drugim sektorima, što budi nadu u ubrzanje rasta najvećeg svjetskog gospodarstva, a to znači da neće biti razloga za daljnje smanjenje kamatnih stopa američke središnje banke.
Valute koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, kao što su japanski jen i švicarski franak, izgubile su prošloga tjedna na privlačnosti jer su ulagači skloniji rizičnijim investicijama nakon što su u srijedu predsjednik SAD-a Donald Trump i zamjenik kineskog premijera Liu He u Washingtonu potpisali prvu fazu trgovinskog sporazuma.
Time je završen carinski rat između SAD-a i Kine koji je negativno utjecao na globalno gospodarstvo više od 18 mjeseci.
Prema potpisanom sporazumu, Kina bi u iduće dvije godine trebala kupiti oko 200 milijardi dolara vrijedne američke proizvode i usluge, povrh dosadašnjih 186 milijardi dolara.
No, carine koje su dosad uvele dvije strane zasad ostaju.
Predsjednik Trump je kazao da će carine biti ukinute kada se postigne dogovor i o drugoj fazi trgovinskog sporazuma, o čemu bi pregovori uskoro trebali početi.