SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar blizu najviših razina u tri tjedna nakon MMF-ovih sniženih prognozi
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 22.01.2019. - 13:56:31
LONDON - Tečaj dolara zadržao se u utorak na međunarodnim tržištima blizu najviših razina u tri tjedna prema košarici valuta, jer su investitori tražili utočište za kapital nakon što je Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio procjene za svjetsko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros je bio u blagom plusu, na 96,38 bodova. Drži se tako nadomak 96,472 boda, najviše razine od 4. siječnja, koje je nakratko dosegnuo u ponedjeljak nakon što je MMF snizio procjene za svjetsko gospodarstvo.

Procjene rasta MMF je snizio zbog slabosti u Europi i na nekim tržištima u nastajanju. Također su upozorili da bi dodatnoj destabilizaciji globalnog gospodarstva mogao pridonijeti izostanak rješenja na planu trgovinskih napetosti.

Tečaj eura jutros se zadržao nedaleko najnižih razina u tri tjedna od 1,1361 dolara, što znači da je u protekla dva tjedna cijena mu oslabila oko dva posto prema dolaru.

Dolar je ojačao 0,3 posto prema kineskom juanu, na 6,8157 juana za dolar. U sedam trgovinskih dana ojačao je oko jedan posto prema juanu na inozemnim tržištima.

Japanski jen, također utočište za kapital u neizvjesnim vremenima na političkom i gospodarskom planu, jutros je prema dolaru blago ojačao, na 109,64 jena za dolar. Na sjednici japanske središnje banke od 22. do 23. siječnja ne očekuju se promjene u popustljivoj monetarnoj politici, a nepromijenjena bi prema očekivanjima analitičara trebala ostati i u ovoj godini.

"Zbog usporavanja globalnog gospodarstva i prigušenih cijena nafte očekuje se da će japanska središnja banka Bank of Japan revidirati naniže prognoze o gospodarskom rastu i inflaciji", rekao je Osamu Takashima, valutni analitičar u Citibanku.