SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ŠTRAJK U ŠKOLAMA
 
Divjak: Ne da sam razočarana, ljuta sam
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info
Datum objave: 09.10.2019. - 13:18:53
ZAGREB - Ministrica Blaženka Divjak na odlasku iz Vlade kratko je komentirala propalo mirenje između Vlade i školskih sindikata.

Nakon sastanka, sindikalist Branimir Mihalinec najavio je da učitelji i profesori sutra stupaju u štrajk u cijeloj zemlji.

"Imamo izjavu u 14 sati u Ministarstvu", samo je kratko kazala.

Na pitanje je li razočarana ishodom mirenja, kazala je:

"Ne da sam razočarana, ljuta sam!"

Podsjetimo, nakon višesatnog sastanka sindikalist Branimir Mihalinec iz Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama kazao je da mirenje nije uspjelo.

"Vlada je u cijelosti odbila naše zahtjeve, ponudila je kroz dodatke povećanje dodatka od 2 posto od 1. listopada i 2 posto od 1. lipnja 2020. To je za sindikate neprihvatljivo i iz tog razloga mirenje je neuspješno završilo. Možemo najaviti da će sutra početi štrajk u sustavu osnovnog i srednjeg školstva.

Bit će cirkularni štrajk, prvi dan, sutra, cijela Hrvatska će biti u štrajku, ostale dane će biti nekoliko županija iz oba sindikata zajedno", kazao je, dodavši da će u štrajku biti dokle god mogu. "Na potezu je sad Vlada Republike Hrvatske", dodao je.

Ministar rada Josip Aladrović koji je bio pregovarač sa strane Vlade, upitan brine li ga što će škole od sutra biti u štrajku, rekao je da štrajk sam po sebi nije ugodan Vladi Republike Hrvatske, ali da se mora voditi računa o fiskalnim i financijskim mogućnostima koje se moraju poštivati.

"Mi smo za ovu godinu izdvojili preko 500 milijuna kuna za plaće učitelja, a ovim pregovorima još dodatnih 320 milijuna", rekao je Aladrović.

"Vodili smo računa o održivosti, nadam se da su to svi akceptirali", rekao je Aladrović, dodavši da će se vidjeti što će se događati u narednom periodu, ako sindikati ne popuste i ustraju u svojim zahtjevima.