SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TVRDNJE
 
Diković: Nisam počinio niti naredio nijedan zločin na Kosovu
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 11.01.2018. - 15:33:20
BEOGRAD - Načelnik Generalštaba Vojske Srbije (VS) Ljubiša Diković izjavio je danas da tokom sukoba na Kosovu nije počinio niti naredio nijedan zločin nad albanskim civilima, i da su svi komandanti Vojske Jugoslavije tokom rata 1999. godine učinili sve da bi sprečili zločine.

Diković je novinarima u Beogradu kazao da tokom sukoba na Kosovu nije dobio nijedno naredjenje koje bi vodilo nečovečnom ponašanju prema civilima, već da je svaka naredba podrazumevala da pripadnici tadašnje VJ postupaju u skladu s običajima rata.

"Kao učesnika herojske borbe za odbranu Kosova i Metohije, danas me nazivaju zločincem, a oni koji su činili zločine, slobodno šetaju. Nijedan zločin nisam učinio, naredio niti sam uticao da do njega dođe", kazao je Diković novinarima u Udruženju porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu.

On je posle obilaska Spomen-sobe "Kosmetske žrtve" kazao da je 75 odsto otetih civila, vojnika i policajaca na Kosovu i Metohiji, kidnapovano posle dolaska misije KFOR.

"Ovo je prostor tuge za herojima i ponosa što smo imali ovakve ljude u odbrani našeg Kosova i Metohije. Oni ne smeju pasti u zaborav, njihove žrtve ne smeju biti uzaludne", kazao je načelnik Generalštaba VS kome je Slobodanka Krstić, majka dva pala borca, uručila zahvalnicu Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji.

Diković nije želeo da odgovara na pitanja novinara u vezi sa odlukom ambasade SAD u Beogradu da mu ne odobri vizu za putovanje u SAD, na konferenciju načelnika generalštabova o borbi protiv nasilnih ekstremističkih organizacija, koja je održana 23. i 24. oktobra 2017. godine u Vašingtonu.

"Ne bih želeo sada da pričam ni o čemu drugom osim o žrtvama i njihovim porodicama, jer trenutak je takav da bih mogao reći nešto što nije na nivou dužnosti koju obavljam", kazao je Diković.

Predstavnici Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji uručili su zahvalnice i Radio-televiziji Srbije, televiziji Palma plus iz Jagodine i zameniku direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Dušanu Kozarevu, dok je Diković uručio plaketu VS predsedniku tog udruženja Simi Spasiću.