DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
MEGA DEAL
 
DHL s Boeingom potpisao ugovor težak 4,7 milijardi dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 16.07.2018. - 13:34:00
Zadnja izmjena: 16.07.2018. - 22:22:29

NEW YORK - Američki Boeing u ponedjeljak je na Farnborough Airshowu, najvećoj zrakoplovnoj izložbi u svijetu, otvorio globalno natjecanje za desetke milijardi dolara vrijedne narudžbe zrakoplovnih kompanija, objavivši da je dobio ugovor od DHL-a vrijedan 4,7 milijardi dolara.

Čak i prije nego je započela demonstracija novih zrakoplova na nebu iznad osunčane južne Engleske, američki proizvođač aviona objavio je da je DHL naručio 14 teretnih aviona modela 777 Freighters te kupio prava za još 7 dodatnih zrakoplovnih teretnjaka.

Nešto kasnije, europski Airbus objavio je da je potpisao pismo namjere s indijskom zrakoplovnom kompanijom Vistarom o kupnji 13 zrakoplova A320neo.

Očekuje se da će Boeing i njegov europski rival Airbus imati više objava o dobivenim ugovorima tijekom prvog dana ovog događanja, koje traje do 22. srpnja, rekao je izvor iz industrije.

Unatoč upozorenjima nekih analitičara da bi se tempo narudžbi mogao usporiti nakon njihovog 8-godišnjeg brzog rasta, ima naznaka žustre aktivnosti dok su pregovarači tijekom nedjelje popunjavali londonske hotele, a neki se cjenkali oko posljednjih karata za Airshow, kažu industrijski promatrači. Očekuje se intenzivna bitka na tržištu aviona sa 100-150 sjedala, gdje su Airbus i Boeing dogovorili nova savezništva.

Ipak, bankari ističu da će pozorno promatrati koliko je od očekivanih više stotina narudžbi u ovom tjednu zaista novo, a koliko ih se odnosi na prilagodbu ranijih ugovora ili modela zamjene, što u početku nije uvijek lako prepoznati. Više cijene nafte i rast kamatnih stopa znak su upozorenja da je dugoročni uzlet zrakoplovne industrije možda dosegnuo svoj vrhunac.

Ovoga tjedna, kažu analitičari, mogle bi biti potvrđene narudžbe uskotrupnih zrakoplova od kompanija poput meksičkog VivaAerobusa, koji kupuje oko 40 Airbusesa ili iznajmljivača poput Goshawka i Jackson Squarea, koji su zainteresirani za mlažnjake u kategoriji Boeing 737 MAX. Veliki iznajmljivači Air Lease i Avolon su također prisutni na Airshowu.

Farnborough Airshow je najveći događaj u zrakoplovnoj industriji ove godine. Zajedno s Paris Airshowom, svake godine na njima se zajedno ostvari više od četvrtine narudžbi u zrakoplovnoj industriji