SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Cijene nafte stabilne iznad 64 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 16.01.2020. - 20:21:32
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad razine od 64 dolara budući da je pozitivan efekt preliminarnog trgovinskog sporazuma SAD-a i Kine neutralizirala procjena Međunarodne organizacije za energiju (IEA) da će proizvodnja nafte nadmašiti potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila 64,11 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 57,72 dolara.

Tržišta je udobrovoljilo potpisivanje prve faze trgovinskog sporazuma SAD-a i Kine koji bi trebao označiti primirje u trgovinskom ratu dva vodeća svjetska gospodarstva, Kina se obvezala da će u sljedeće dvije godine od SAD-a kupiti naftu, ukapljeni prirodni plin i druge energente u vrijednosti većoj od 50 milijardi dolara.

Izvori među trgovcima i analitičari smatraju da bi Kina mogla imati teškoća s postizanjem zacrtane razine kupnji pa će rast cijena nafte vjerojatno biti ograničen do objave detalja o ispunjenju te obaveze.

"Privremeni sporazum za sada je postigao željeni učinak ali možemo pouzdano očekivati nove oscilacije kada krenu pregovori o drugoj fazi", rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

„Mogli bismo također citirati Ferdinanda Focha, vrhovnog zapovjednika savezničkih snaga u Prvom svjetskom ratu - ovo nije mir, već primirje koje će trajati nekoliko mjeseci", dodao je Varga.

Nervozu na tržištima smirilo je i stišavanje napetosti između Irana i SAD-a nakon američkog ubojstva utjecajnog iranskog generala Kasima Sulejmanija i uzvratnog iranskog raketnog napada na američke baze u Iraku.

IEA je danas procijenila da će naglo povećanje proizvodnje nafte u neovisnim proizvođačima u kombinaciji s obilnim globalnim zalihama pomoći tržištu u slučaju političkih šokova, poput sukoba Sjedinjenih Država i Irana.

Procjenjuju također da će proizvodnja premašiti potražnju za OPEC-ovom naftom, čak i u slučaju da se članice u potpunosti budu pridržavale zadanog smanjenja opskrbe, dogovorenog s Rusijom i drugim partnerima u skupini neovisnih proizvođača.
Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu iznosila 65,32 dolara, što znači da je oslabila 31 cent u odnosu na prethodni trgovinski dan.