SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTA
 
Cijene nafte stabilne iznad 47 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 19.06.2017. - 16:22:11
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad razine od 47 dolara, balansirajući između veće proizvodnje u Sjedinjenim Državama, Libiji i Nigeriji i nastojanja vodećih proizvođača da ograničenom opskrbom podupru tržište.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 47,54 dolara. Značajnijih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 44,89 dolara.

Krajem svibnja proizvođači predvođeni Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) produljili su razdoblje smanjene opskrbe do kraja ožujka iduće godine da bi u međuvremenu cijene u Londonu i SAD-u pale 13 posto, pritisnute kontinuiranim povećanjem proizvodnje u SAD-u, te obnovom izvoza iz Libije i Nigerije nakon poremećaja u opskrbi.

Analitičari ističu da u kratkoročnoj perspektivi nastojanja vodećih proizvođača potkopava ponajprije povećanje američke proizvodnje.

"U ovom tenutku nema baš razloga za pretjerani optimizam", smatra analitičar Commerzbanka Carsten Fritsch.

Tako su podaci specijalizirane kompanije za usluge u naftnom sektoru Baker Hughes u petak pokazali da je u prošlom tjednu ponovo povećan broj bušotinskih postrojenja u SAD-u, na ukupno 747, najviše od travnja 2015. godine.

Libijska proizvodnja nafte također je porasla, i to za više od 50.000 barela dnevno, na ukupno 885.000 barela dnevno, nakon što je državna naftna tvrtka riješila spor s njemačkim Wintershallom, kazao je u ponedjeljak agenciji neimenovani libijski izvor.

Paralelno su se pojavile naznake posustajanja potražnje u Aziji, regiji s najvećom potrošnjom nafte u svijetu. Tako je japanski uvoz u svibnju na godišnjoj razini pao 13,5 posto dok je Indija u istom mjesecu uvezla 4,2 posto manje sirove nafte nego u istom mjesecu prošle godine.

I u Kini potražnja već neko vrijeme usporava, ali s rekordnih razina, ističe Reuters.

Nasuprot tome, izvoz sirove nafte iz Saudijske Arabije pao je u travnju na sedam milijuna barela dnevno, pokazuju službeni podaci objavljeni u ponedjeljak, a saudijski ministar za energiju Khalid al-Falih naglasio da tržištu nafte jednostavno treba vremena da se uravnoteži.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 44,58 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.