SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Cijene nafte porasle iznad 64 dolara, OPEC očekuje manjak na tržištu u 2020.
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 12.12.2019. - 17:13:00
Zadnja izmjena: 12.12.2019. - 17:35:23
LONDON - Cijene nafte prekoračile su u četvrtak na međunarodnim tržištima razinu od 64 dolara nakon što je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) prognozirala manjak na tržištu u sljedećoj godini a američka središnja banka Fed ocijenila da su ekonomski izgledi povoljni.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 45 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 64,17 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 30 centi višoj cijeni, od 59,06 dolara.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) ustvrdila je da su cijene nafte pod pritiskom, predviđajući nagli rast globalnih zaliha početkom iduće godine unatoč sporazumu OPEC-a i njegovih saveznika o značajnijem ograničenju opskrbe i očekivanom padu proizvodnje u SAD-u i drugim neovisnim proizvođačima.

Tržišta su se pak fokusirala na OPEC koji prema najnovijoj objavi očekuje skromni manjak na naftnom tržištu u idućoj godini, sugerirajući da je razlika između ponude i potražnje manja nego što se do sada mislilo.

OPEC i njegovi partneri, uključujući Rusiju, u prošlom su se tjednu dogovorili da će u prvom tromjesečju 2020. smanjiti proizvodnju za dodatnih 500.000 barela dnevno, na ukupno 1,7 milijuna barela dnevno.

Potporu cijenama nafte pružila je i američka središnja banka, koja je na jučerašnjoj sjednici zadržala kamatne stope na važećoj razini.

"Naši su gospodarski izgledi i dalje povoljni, unatoč globalnim kretanjima i kontinuiranim rizicima", rekao je na konferenciji za novinare čelnik Feda Jerome Powell.

"Cijene nafte rastu zahvaljujući poticajnim porukama Feda i slabijem dolaru, a IEA ponavlja da će, unatoč značajnijem smanjenju proizvodnje nafte, tržište nafte vjerojatno biti prekomjerno opskrbljeno u prvoj polovini 2020.", primjećuje Giovanni Staunovo iz švicarske banke UBS.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim službenim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu iznosila 65,38 dolara, što znači da je pala 28 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.