DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Cijene nafte pod pritiskom američkih zaliha kliznule prema 56 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 12.10.2017. - 17:38:34
LONDON - Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 56 dolara pod pritiskom povećanja američkih zaliha koje je zasjenilo nastojanja Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da smanje proizvodnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 75 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 56,19 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po dolar nižoj cijeni, od 50,30 dolara.

Pozornost tržišta privukao je podatak Američkog instituta za naftu (API) o rastu zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu za 3,1 milijun barela. Time su u drugi plan pala nastojanja OPEC-a i skupine neovisnih proizvođača, uključujući Rusiju, da smanje proizvodnju za 1,8 milijuna barela dnevno kako bi poduprli cijene na tržištu.

Zalihe bi prema njihovim planovima trebale biti svedene na petogodišnji prosjek a trenutno su i dalje znatno iznad te razine, u prvom redu zbog veće proizvodnje nafte iz škriljca u SAD-u.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) danas je procijenila da bi potražnja za OPEC-ovom naftom iduće godine trebala iznositi 32,5 milijuna barela dnevno, što je oko 150 tisuća barela dnevno manje no što je kartel proizvodio u rujnu.

Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka kaže da je ton IEA-inog izvješća pritisnuo cijene jer upućuje na zaključak da potražnja za OPEC-ovom naftom iduće godine neće biti dovoljna da da apsorbira raspoloživu ponudu.

"To znači da OPEC mora znatnije smanjiti proizvodnju kako bi dovršio posao i sveo zalihe nafte na petogodišnji prosjek", drži Fritsch.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 54,54 dolara, te je porasla 31 cent u odnosu na prethodni dan trgovanja.