SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Cijene nafte pale ispod 62 dolara zbog zabrinutosti za kinesku potražnju
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 24.01.2020. - 17:42:16
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 62 dolara zbog bojazni da će širenje korona virusa zbog ograničenja putovanja negativno utjecati na potražnju za naftom u Kini, velikom svjetskom potrošaču.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 28 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 61,76 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 20 centi nižoj cijeni, od 55,39 dolara.

Tržišta pozorno prate vijesti iz Kine koja je zbog širenja respiratornog korona virusa obustavila javni prijevoz u 10 gradova. Zdravstvene vlasti strahuju da bi epidemija predstojećeg vikenda mogla zahvatiti znatno šire područje zbog Lunarne nove godine kada milijuni Kineza putuju unutar zemlje ali i širom svijeta.
Kina je drugi potrošač nafte u svijetu pa bi ograničenje putovanja utjecalo i na procjene potražnje za energentima.

"Moramo biti spremni za loša iznenađenja kada je u pitanju kineska potražnja", kazao je analitičar Commerzbanka Eugen Weinberg. "Utjecaj ograničenja još je veći budući da se uvode u vrijeme kada Kinezi najviše putuju", dodaje.

Značajniji pad cijena zakočilo je ipak najnovije službeno izvješće o zalihama u SAD-u koje je pokazalo pad zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 450 tisuća barela.
Oporavak cijena priječi pak podatak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da su zalihe u industrijaliziranim zemljama iznad petogodišnjeg prosjeka.

OPEC je krajem 2017. zajedno sa skupinom neovisnih proizvođača, uključujući Rusiju, odlučio smanjiti opskrbu za ukupno 1,2 milijuna barela dnevno kako bi spustio zalihe na petogodišnji prosjek i podupro cijene. Krajem 2019. smanjili su opskrbu za dodatnih 500 tisuća barela dnevno, na ukupno 1,7 milijuna barela dnevno.
Njihov sporazum istječe u ožujku ove godine.

Saudijski ministar za naftu izjavio je da su na sljedećem redovnom sastanku u ožujku spremni razmotriti sve opcije, uključujući i dodatno smanjenje, prenijela je u četvrtak televizija Al Arabiya.
Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 63,26 dolara, što znači da je bila 1,40 dolara niža nego prethodnog dana trgovanja.