SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Cijene nafte ispod 61 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 18.06.2019. - 20:28:08
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak na međunarodnim tržištima ispod razine od 61 dolara, balansirajući između naznaka da trgovinski rat SAD-a i Kine šteti globalnom gospodarskom rastu i napetosti na Bliskom istoku.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 18 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 60,76 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni, od 51,90 dolara.

U fokusu je trgovaca bio podatak američke središnje banke da su aktivnosti u saveznoj američkoj državi New York u lipnju zabilježile najveći pad otkada su počeli pratiti te pokazatelje, kliznuvši na najnižu razinu u više od dvije i pol godine.

Podatak Fedova njujorškog ogranka signalizira nagli pad regionalnih aktivnosti u SAD-u.

Očekivanja poslovnih čelnika u SAD-u znatno su pogoršana nakon eskalacije trgovinskih napetosti između Kine i Sjedinjenih Država, kao i naznaka slabljenja tržišta rada.

Američki predsjednik Donald Trump i predsjednik Kine Xi Jinping mogli bi se sastati u ovom mjesecu u Japanu tijekom summita G20. Trump je priopćio da će se sastati s Xijem tijekom summita, ali Kina nije potvrdila sastanak.

Dodatno je cijene nafte pritisnula današnja procjena vlade u Washingtonu da bi proizvodnja nafte iz škriljca u srpnju trebala dosegnuti rekordnu razinu.

Protuteža je tim pritiscima strah od sukoba Irana i Sjedinjenih Država nakon prošlotjednih napada na tankere u Omanskom zaljevu, za što Washington optužuje Teheran. Iran odbacuje te optužbe.

Teheran je danas objavio da će za 10 dana dana prekršiti međunarodno dogovorena ograničenja i povećati zalihe nisko obogaćenog urana, dodajući da europske zemlje još imaju vremena spasiti važan nuklearni sporazum.

Američki ministar obrane Patrick Shanahan poručio je pak danas da je SAD iz obrambenih razloga rasporedio na Bliskom istoku oko 1.000 vojnika, obrazlažući taj potez zabrinutošću zbog prijetnje iz Irana.

Unatoč strahu od sukoba cijene nafte danas nisu značajnije porasle. "Čini se da cijene nafte ne reagiraju previše na eskalaciju krize vezane za Iran", konstatira Carsten Fritsch iz Commerzbanka.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u ponedjeljak iznosila 61,60 dolara i bila 35 centi viša u odnosu na prethodni trgovinski dan.