SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TREĆI KVARTAL
 
Blagi pad dobiti Telekom Austrije u trećem kvartalu; u Hrvatskoj dobit veća za petinu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 26.10.2017. - 14:04:23
BEČ - Austrijski mobilni operater Telekom Austria izvijestio je da mu je dobit u trećem tromjesečju blago smanjena zbog jednokratnih stavki, valutnih tečajeva i troškova restrukturiranja dok je u hrvatskom ogranku poskočila za petinu.

Dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) smanjena je u trećem tromjesečju 2,6 posto, na 410,1 milijun eura.

Prihodi su uvećani 2,3 posto, na 1,11 milijardi eura.

U TA izdvajaju više prihode od opreme i kontinuirani rast prihoda od usluga na svim tržištima uz izuzetak Slovenije i Makedonije. EBITDA im je porasla na svim tržištima srednje i istočne Europe uz izuzetak Slovenije.

Hrvatski je ogranak u razdoblju od srpnja do rujna zabilježio 5,2 posto više ukupne prihode nego u istom lanjskom razdoblju, u iznosu 121 milijun eura. EBITDA mu je porasla 20,1 posto, na 41,7 milijuna eura.

U izvješću se izdvaja nastavljeni solidan rast prihoda od usluga te pozitivan utjecaj roaminga turista u hrvatskom poslovanju.

Operativni su troškovi smanjeni, pri čemu su viši troškovi prodaje i veći troškovi roaminga više nego neutralizirani boljom naplatom potraživanja i smanjenim oglašavanjem, navodi se u izvješću.

Iz grupe su u utorak naveli da u cijeloj 2017. godini sada očekuju oko tri posto više prihode u odnosu na prošlogodišnjih 4,21 milijardu eura. Ranije su očekivali da će biti približno jedan posto viši.

Povisili su i procjenu kapitalnih ulaganja, za 2,8 posto, na 745 milijuna eura.