SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
USPOREDBE
 
Big Mac Index: Kuna značajno podcijenjena u odnosu na dolar
Autor/izvor: SEEbiz / tportal
Datum objave: 31.03.2018. - 06:54:54
ZAGREB - Prema Big Mac indeksu, pokazatelju kojim britanski tjednik The Economist mjeri snagu pojedinih valuta u odnosu na dolar, euro je u siječnju bio slabiji za 8,4 posto, a po istom kriteriju kuna je podcijenjena prema američkoj valuti za 30,3 posto.

Od 1986. godine The Economistov Big Mac indeks najjednostavnije je mjerilo podcijenjenosti ili precijenjenosti nacionalnih valuta u odnosu na dolar kao vodeću svjetsku valutu. The Economist polazi od pretpostavke da bi Big Mac, kao standardizirani proizvod koji se prodaje u više od 100 zemalja, trebao u svim zemljama koštati jednako u dolarskoj protuvrijednosti.

Ova se hipoteza temelji na teoriji pariteta kupovne moći (JPP), prema kojoj bi se valutni tečajevi dugoročno trebali kretati prema stopi koja bi izjednačila cijene identičnog proizvoda, u ovom slučaju hamburgera, u bilo koje dvije zemlje. Ako je Big Mac u nekoj zemlji skuplji nego u SAD-u, znači da je valuta te zemlje precijenjena u odnosu na dolar i obrnuto.

Primjerice, prosječna cijena Big Maca u Americi na početku 2018. iznosila je 5,28 dolara, a u Kini je iznosila samo 3,17 dolara po tržišnim tečajevima. Prema tome, standardni Big Mac indeks pokazuje da je juan podcijenjen za 40 posto u odnosu na dolar.

Naravno, navedenu pretpostavku treba uzeti s rezervom jer se jedinični troškovi rada, cijene ulaznih proizvoda i porezi razlikuju od zemlje do zemlje. Zato od 2012. godine, uz jednostavni indeks, The Economist izračunava prilagođeni indeks u kojem se pariteti kupovne moći korigiraju bruto društvenim proizvodom po glavi stanovnika. Prema tako prilagođenom indeksu, kineski juan nije podcijenjen, nego je čak blago (0,7 posto) precijenjen prema dolaru. Drugim riječima, Kinezi za Big Mac izdvajaju malo više nego Amerikanci, uzimajući u obzir njihovu kupovnu moć.

U Big Mac indeks uvrštene su 44 svjetske valute. Prema jednostavnom Big Mac indeksu, najprecjenjenija je valuta švicarski franak. Budući da u Švicarskoj Big Mac košta 6,8 dolara, franak je u odnosu na dolar precijenjen 28,1 posto. Među precijenjenim valutama još su norveška i švedska kruna.

Većina svjetskih valuta podcijenjena je prema dolaru, što znači da stanovnike tih zemalja popularni hamburger košta manje nego Amerikance mjereno u dolarima.
Prema kriterijima jednostavnog Big Mac indeksa, ove godine najpodcjenjenija je ukrajinska grivna (-69 posto) jer Ukrajinci za najpoznatiji hamburger izdvajaju u prosjeku svega 1,64 dolara. Među izrazito podcijenjenim valutama su i egipatska funta (-63,4 posto) i ruski rubalj (-56,6 posto). Euro je u posljednje tri godine blago podcijenjen u odnosu na dolar, a u prethodnom razdoblju uglavnom je bio precijenjen.

Hrvatska kuna nije uključena u Bic Mac indeks, ali prema The Economistovim kriterijima, naša je valuta podcijenjena za 44,1 posto. Naime cijena Big Maca u Hrvatskoj je 18 kuna, što preračunato iznosi 2,95 dolara. Izraženo u američkoj valuti, cijena najpoznatijeg hamburgera u Hrvatskoj najbliža je onoj u Poljskoj, Vijetnamu i Turskoj. U odnosu na zemlje eurozone, hamburger je u Hrvatskoj u prosjeku jeftiniji gotovo 40 posto.

Ako pogledamo prilagođeni Big Mac indeks, vidjet ćemo da znatno više zemalja ima precijenjene valute. Kad se, uz cijenu, uzme u obzir BDP po glavi stanovnika, najskuplji Big Mac plaćaju Brazilci (%2B61 posto) i Čileanci ( 26,8 posto), a euro je po tom kriteriju precijenjen 12,1 posto.

Prema prilagođenom Big Mac indeksu, najpodcjenjenije valute u odnosu na američki dolar su hongkonški dolar (-43,9 posto) te tajvanski dolar (-38 posto).