SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POČAST
 
Bečej: Otkrivena spomen ploča Vladi Divljanu
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 19.06.2017. - 10:18:40
BEOGRAD - U Gradskom pozorištu Bečej otkrivena je spomen ploča posvećena Vladi Divljanu (1958-2015), jednom od najznačajnijih srpskih i jugoslovenskih pop muzičara.

Spomen ploču u Pozorišnom klubu otkrila je juče Divljanova supruga Dina Divljan u prisustvu Jovane Topić, predstavnice Opštine Bečej i Gorana Vasovića iz grupe Eva Braun.

Scena na kojoj se nalazi spomen ploča od sada nosi ime "Scena Vlada Divljan", a otrkivanju spomen ploče prethodila je tribina "Nebeski maljčik" posvećana Divljanu.

O nekadašnjem „Idolu govorili su Vasović, Momčilo Moma Rajin, doajen rok novinarstva i Toma Grujić, bivši urednik muzičkog programa radija B92.

Vasović je, vraćajući se u devedesete, podsetio kako je započela saradnja Divljana sa "Evom Braun", na čiju muziku su Idoli imali veliki uticaj. Podvukao je da je upravo jedan spontan nastup Divljana tada u gradu na Tisi, zajedno sa Evom Braun, presudno uticao da Vlada nastavi karijeru koju je nameravao da završi.

"Osećam se ponosno, radosno, istovremeno i tužno. Ponosan sam što je Bečej dobio scenu nazvanu po Divljanu, radostan jer je Bečej medju prvim gradovima, posle Beograda i Novog Sada, koji ima prostor sa Vladinim imenom. Tužan sam jer on nije sa nama, ali njegove pesme i dalje žive", rekao je Vasović.

Moma Rajin, koji je Divljanovu karijeru pomno pratio od samih početaka, istakao je Vladu kao jednog od najvećih romantika na našim prostorima, podsetivši na nekoliko numera iz raznih faza karijere - „"Malena", „"Ona to zna", „"Radostan dan", „"Više nisam tu", "„Odnesi me", "„Samo jednu ljubav imam".

"Takav opus je malo ko uspeo da obradi, a da nije 'pao u patos'. Vlada je umeo te stvari da nam saopšti. Njegovo delo i dalje svetli kao svetionik", istakao je Rajin.

Toma Grujić je hronološki prošao kroz sve faze poznanstva sa Divljanom - počev od dečačkih dana kad, kako je rekao „"mi klinci nismo voleli Vladu jer su se sve naše drugarice neopisivo ložile na njega", pa do perioda kad je B92 objavljivao njegove kasnije albume.

"Nije se libio da razmenjuje iskustva i ideje sa mladjim muzičarima. Uvek je bio otvoren za nove ljude", naglasio je Grujić i dodao da "nam dugo već nedostaje novi Vlada Divljan, Neno Belan ili Saša Lošić". ,

Otkrivanje spomen ploče i tribina upriličeni su u sklopu jednodnevog festivala „"Bečej noću", koji organizuje Opština Bečej povodom otvaranja renoviranog centralnog gradskog trga.

Foto: Aleksandar Arežina / LongPlay