DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Snažan rast indeksa
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 12.03.2018. - 07:32:00
Zadnja izmjena: 12.03.2018. - 07:43:40
TOKIO – Na azijskim su tržištima indeksi snnažno porasli jer je ulagače ohrabrilo izvješće koje pokazuje da zapošljavanje u SAD-u raste, dok je inflacija nejaka, što je umanjilo strahovanja od ubrzanja tempa povećanja kamata američke središnje banke.

Dodatni razlog optimizma jest najavljeni susret Donalda Trumpa i Kim Jong-una koji bi mogao smanjiti napetosti oko nuklearnog programa Sjeverne Koreje.

MSCI Asia Pacific Index porastao je 1,3 posto i pozitivni niz produžio i treći dan.  

Tokijsko je tržište poraslo 1,7 posto na krilima slabijeg jena. Hang Seng je bio u plusu od 1,3 posto dok je Kospi porastao 1 posto.

Australski S&P/ASX 1200 bio je u plusu 0,7 posto nakon informacije da će Trump izuzeti Australiju iz novog poreza na aluminij i čelik. 

Investitore je oraspoložio i podatak s kraja prošloga tjedna kad je objavljeno da je u Sjedinjenim Državama zabilježen u veljači ove godine najveći skok zaposlenosti u proteklih više od 18 mjeseci, predvođen građevinskim sektorom, pokazalo je u petak izvješće američke vlade.

A na valutnim je tržištima dolar jutros izgubio dio dobitaka od petka, kada je znatno ojačao nakon izvješća o zapošljavanju u SAD-u. Jutros se dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće oko 89,97 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 90,20 bodova.

Pritom je cijena američke valute prema japanskoj skliznula sa 106,75 jena, koliko je iznosila u petak, na 106,40 jena.

Dolar je ponešto oslabio i prema europskoj valuti, pa je tečaj eura porastao s 1,2305 na 1,2320 dolara.