SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Indeksi rastu, dolar pod pritiskom
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 17.11.2017. - 07:25:44
TOKIO – Na azijskim su tržištima indeksi porasli jer je ulagače ohrabrio oporavak Wall Streeta nakon dva dana pada, dok je dolar pod pritiskom zbog političkih problema predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

MSCI Asia Pacifc UIndex porastao je 0,4 posto. 

Nikkei 225 podignut je 0,2 posto iako je početak trgovine sugerirao korekciju zbog jačanja jena. Hang Seng podignut je 0,8 posto dok je australsko tržište poraslo 0,3 posto.

Na kineskom tržištu najbviolja se oklada u ovom trenutku čine osiguravatelji jer imaju sve ono što investitori žele - dobru zaradu, visoku likvidnost i snažnu kapitalizaciju. Danas je ponovno rastao Ping An Insurance Group koji je podignut 1,3 posto nakon što je jučer uzletio 5,6 posto. Od početka mjeseca tržišna kapitalizacija podignuta je više od 15 posto što je rezultat odličnih devetomjesečnih rezultata.

Azijske su investitore ohrabrile informacije o napretku u poreznoj reformi u SAD-u. Pozitivno je na tržište utjecala i podrška Zastupničkog doma prijedlogu poreznog zakona kojega su sastavili republikanci u tom domu.

To je, kažu analitičari, mali korak, ali ohrabruje. Uskoro bi Senat, u kojemu republikanci imaju tanju većinu, trebao glasati o njihovom prijedlogu zakona o porezima, koji se u nekim ključnim točkama razlikuje od prijedloga Zastupničkog doma.

Pritom republikanci u Senatu ne bi smjeli izgubiti više od dva glasa, a već je sada dvoje zastupnika te stranke poručilo da ne podržava taj prijedlog.