SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Indeksi porasli, trgovina oprezna
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 21.03.2018. - 08:26:24
TOKIO – Na azijskim su tržištima u srijedu cijene dionica porasle, a dolar ojačao, no trguje se oprezno dok se čekaju odluke američke središnje banke o kamatnim stopama i mogući signali o tome u koliko će navrata Fed u ovoj godini povećati cijenu novca.

MSCI Asia Pacific Index porastao je 0,5 posto.

Kinesko tržište ponudilo je najviše optimizma pa je Hang Seng skočio 1,2 posto, ponajprije na krilima nekretninskog sektora gdje su kompanije objavile snaže rezultate.

Ulagači su suzdržani i zbog toga što je jučer počela dvodnevna sjednica čelnika Feda, prva koju vodi novi predsjednik američke središnje banke Jerome Powell.

Očekuje se povećanje ključne kamatne stope Feda za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 1,5 do 1,75 posto, što bi bilo prvo povećanje cijene novca u SAD-u u ovoj godini.

Lani je Fed ključne kamate povećao u tri navrata, a ove bi godine to mogao učiniti u tri ili četiri navrata, ovisno o kretanju inflacije u SAD-u.

Na valutnim je tržištima dolar ojačao uoči objave odluka čelnika Feda. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 90,35 bodova, blizu najviših razina u tri tjedna, dok je jučer u ovo doba iznosio 89,95 bodova.