DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Indeksi pali, razočarala kineska industrijska proizvodnja
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 14.06.2018. - 08:16:50
TOKIO – Na azijskim su tržištima indeksi pali nakon što je američki Fed povećao kamatne stope i signalizirao nešto veći rast kamata do kraja godine nego što je očekivao prije.

MSCI Asia Pacific Index oslabio je 0,4 posto. 

Nikkei 225 oslabio je 0,4 posto dok je Hang Seng Index pao 0,6 posto. Shanghai Composite Index oslabio je 0,3 posto dok australsko tržište bilježi pad od 0,2 posto. 

U fokusu je bio podatak o kineskoj industrijskoj proizvodnji. Taj je podatak iznevjerio očekivanja s obzirom na svibanjski rast od 6,8 posto. Očekivao se rast od 6,9 posto. 

Nakon dvodnevne sjednice, čelnici američke središnje banke povećali su ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 1,75 do 2 posto.

''Gospodarstvo je u dobroj situaciji. Većina ljudi koja želi pronaći posao, nalazi ga. Nezaposlenost i inflacija su niske... Ukupni izgledi za rast ostaju povoljni'', kazao je Jerome Powell, predsjednik Feda, na konferenciji za novinare.

I dok se povećanje kamata očekivalo, ulagače su pomalo iznenadile nove projekcije čelnika središnje banke koji su blago povećali procjene kretanja kamata na kraju godine i sada očekuju još dva povećanja u 2018., a ne jedno kao dosad.