SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Četrnaesti uzastopni rast u Hong Kongu
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 12.01.2018. - 08:20:23
TOKIO – Na azijskim su tržištima indeksi porasli, nakon dva dana pada, jer su ulagače ohrabrili novi rekordi na Wall Streetu, dok je euro ojačao prema dolaru jer je Europska središnja banka signalizirala ukidanje poticajnih mjera.

MSCI Asia Pacific Index porastao je 0,2 posto nakon dva dana pada.

Nikkei 225 oslabio je 0,2 posto što je posljedica sve jačeg jena. Japanska valuta jača već tri uzastopna dana dok je Bank of Japan kupila manje imovine nego što se očekivalo na posljednjoj aukciji.

Posljednjih tjedana najveći dobitnik je tržište u Hong Kongu koje danas bilježi četrnaesti uzastopni rast. Više cijene nafte podigle su cijene u energetskom sektoru, a rast na Wall Streetu dao je dodatno gorivo optimistima. Time se Hang Seng Index dodatno udaljio od 31.000 bodova uz dnevni rast od 0,7 posto, a među dobinticima dana bio je oporavljeni Tencent.

Cijene nafte porasle su nakon što je objavljeno da su neočekivano pale proizvodnja i zalihe 'crnog zlata' u SAD-u. Ti su podaci potaknuli skok cijene barela na londonskom tržištu iznad 70 dolara, što je njezina najviša razina od prosinca 2014. godine.